in de site in de collectie
U bevindt zich hier:   home » politiegeschiedenis » thema's » Politiebonden en het beroepsonderwijs

Politiebonden en het beroepsonderwijs

Sinds 1887 hebben de politiebonden steeds een grote invloed uitgeoefend op de ontwikkelingen in het politieapparaat. De politiebonden hebben nog steeds een zeer hoge organisatiegraad in vergelijking met die van andere overheidssectoren.
De politievakbeweging en het politieonderwijs zijn lange tijd met elkaar verbonden geweest.

Het beroepsonderwijs is geïnitieerd door de bonden ‘ter verheffing’ van de stand van de politieman (naast particulier initiatief). Pas vanaf de Duitse bezetting is er sprake van staatsbemoeienis met het politieonderwijs.

Het vroege politieonderwijs, voornamelijk gericht op wetskennis en vaktechnische vorming, werd ondersteund door collecties voorwerpen en curiosa uit de dagelijkse politiepraktijk van particuliere docenten en lokale korpsen. In navolging van de politiemusea van Londen, Parijs, Hamburg, Dresden en Berlijn ontstonden in Nederland de Criminologische Verzameling van politiedeskundige C.J. van Ledden Hulsebosch, het Politiemuseum Amsterdam (1925) en het Marechausseemuseum (1936).

U kunt het volledige themaverhaal Politiebonden en het beroepsonderwijs als pdf-document downloaden. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod.

Aan dit thema gerelateerde stukken in onze collectiedatabase: