in de site in de collectie
U bevindt zich hier:   home » politiegeschiedenis » thema's » Uiterlijkheden van de politie

Uiterlijkheden van de politie

De geüniformeerde politie had en heeft een hoge herkenbaarheidgraad. Van de individuele politiepet tot de striping van surveillanceauto’s en gevelborden aan politiebureaus. De uiterlijke kenmerken van de politie zijn vanaf 1994 vastgelegd in een eigen huisstijl. In 1998 heeft de Europese Unie besloten dat blauw binnen de unie dé politiekleur wordt.

De historische ontwikkeling van het politie-uniform met de bijbehorende uitmonsteringen en insignes en de tradities van uniformkunde en heraldiek, waarin deze ontwikkeling past, zijn tot op heden niet systematisch gedocumenteerd. Binnen de politie zelf zijn de betekenis en herkomst van ‘de verpakking’ van de politie, tevens de verbeelding van het staatsgezag, grotendeels onbekend. Omdat steeds meer oorspronkelijke politietaken door andere organisaties worden overgenomen (particuliere bewakingsdiensten, gemeentelijke stads- en parkeerwachten en dergelijke), is het belang van het bewaren van de exclusief onderscheidende uiterlijke kenmerken van de politie toegenomen.

Gedegen kennis van de uiterlijkheden van de politie in heden en verleden is ook van groot belang voor de determinatie en datering van beeldmateriaal. Bij veel afbeeldingen in de collectie van het Nederlands Politie Museum ontbreekt relevante documentatie over de bewaarde foto. Hetzelfde geldt voor de digitale beeldbanken van bijvoorbeeld het Nationaal Archief, het ANP Historisch Fotoarchief en Spaarnefoto SFA. De bijschriften zijn altijd summier en niet zelden incorrect. Wie staat er op, wanneer, waar en bij welke gelegenheid is de foto gemaakt? De afbeelding zelf is dan de belangrijkste informatiedrager. Het op de foto zichtbare uniform is een belangrijke aanwijzing voor datering en determinatie.

U kunt het volledige themaverhaal Uiterlijkheden van de politie als pdf-document downloaden. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod.

Aan dit thema gerelateerde stukken in onze collectiedatabase: